اصل لوشاتلیه (Le Chatelier,s Principle)

اصل لوشاتلیه که همچنین اصل شاتلیه نیز نامیده می­شود، برای پیش بینی تأثیر یک تغییر در شرایط حاکم بر یک تعادل شیمیائی بکار می­رود. هنری لوئیس لوشاتلیه (Henry Louis Le Chatelier) و کارل فردیناند براون (Carl Ferdinand Braun) این اصل را بطور جداگانه پیدا کردند. اصل لوشاتلیه بصورت زیر می­تواند بیان شود:

«اگر به یک سیستم شیمیائی در حال تعادل یک تغییر در غلظت، دما، حجم یا فشار جزئی اعمال شود، در آنصورت تعادل به نحوی (در جهتی) جابجا می­شود که با تغییر اعمال شده مقابله کند و تعادلی جدید بر سیستم حاکم شود».

اثر هریک از تغییرات یاد شده را در ادامه بررسی می­نمائیم.

اثر غلظت

با افزایش غلظت یک ماده شرکت کننده در یک واکنش تعادلی، تعادل به سمتی جابجا می­شود که غلظت آن ماده کاهش یابد یا آن ماده مصرف شود، اما کاهش غلظت ناشی از جابجایی تعادل، افزایش غلظت عمدی را جبران نخواهد کرد و در هنگام برقرار تعادل جدید، غلظت ماده مربوطه در مقایسه با تعادل اولیه از خود افزایش نشان خواهد داد، اما مقدار افزایش غلظت تعادلی کمتر از مقدار افزایش اولیه غلظت است. مطالب فوق بطور بالعکس برای کاهش عمدی غلظت یک ماده نیز صادق است.

بعنوان مثال واکنش تعادلی زیر را درنظر بگیرید:

 

فرض کنید در تعادل اولیه، غلظت­های تعادلی، ،  و  به ترتیب برابر ،  و باشند. ناگهان به سیستم مقداری کلر اضافه کنیم و غلظت کلر را بصورت لحظه­ای از  به  که  مقدار افزایش اولیه غلظت است، برسانیم. خارج قسمت واکنش در لحظه بلافاصله بعد از افزایش غلظت گاز کلر بصورت زیر خواهد بود:

 

باتوجه به اینکه  است، واکنش در جهت رفت پیشرفت خواهد کرد و این همان نتیجه­ای است که اصل لوشاتلیه از اول ادعا می­کند. اصل لوشاتلیه برای این مثال چنین ادعا خواهد کرد که برای مقابله با افزایش غلظت کلر، تعادل به سمتی جابجا خواهد شد که کلر را مصرف کند. بعبارتی تعادل بایستی در جهت رفت جابجا شود یا پیشرفت کند. فرض کنیم بعد از پیشرفت واکنش باندازه  تعادل برقرار شود. غلظت های تعادلی جدید بصورت زیر خواهند بود:

 

باتوجه به اینکه هم غلظت­های تعادلی اولیه و غلظت­های تعادلی ثانویه در رابطه ثابت تعادل صدق می­کنند، داریم:

 

می­توان با استفاده از عملیات ریاضی اثبات نمود که برای برقراری تساوی بالا بایستی  باشد (چگونه؟!!) و بنابراین داریم:

 

بنابراین در تعادل جدید غلظت گاز کلر باندازه  که  افزایش یافته است. پس کاهش غلظت ناشی از جابجایی تعادل (در اینجا )، افزایش غلظت عمدی (در اینجا ) را بطور جزئی و نه کامل جبران می­کند.

اثر غلظت در صنایع شیمیائی برای افزایش بازدهی یا مقدار تولید یک محصول بکار می­رود. در واکنش­های تعادلی با اضافه نمودن مواد اولیه یا با حذف محصول تولید شده سعی می­کنند تعادل را به سمت رفت و تولید بیشتر محصول جابجا کنند.

اثر دما

بحث اثر دما بر روی واکنش­های تعادلی می­تواند با درنظر گرفتن گرمای مبادله شده بعنوان ماده اولیه یا محصول در واکنش تعادلی مشابه بحث اثر غلظت شود. برای واکنش­های گرمازا  که انجام واکنش در جهت رفت همراه با تولید گرماست، گرما بعنوان یک محصول و برای واکنش­های گرماگیر  که انجام واکنش در جهت رفت همراه با مصرف گرما است. گرما بعنوان یک ماده اولیه درنظر گرفته می­شود. سپس کاهش دما معادل کاهش یا مصرف گرما و افزایش دما معادل افزایش یا تولید گرما فرض می­شود. بنابراین مشابه با بحث اثر غلظت، با کاهش دما واکنش به سمتی جابجا می­شود که همراه با تولید گرما باشد تا گرمای تولید شده با کاهش دما مقابله کند و بالعکس با افزایش دما واکنش به سمتی جابه­جا می­شود که همراه با مصرف گرما باشد تا مصرف گرما با افزایش دما مقابله کند. بعبارتی افزایش دما واکنش را به سمت گرماگیر و کاهش دما واکنش را به سمت گرمازا سوق می­دهد.

بعنوان مثال واکنش تعادلی زیر را درنظر بگیرید:

 

 گازی بیرنگ است درحالیکه  گازی خرمایی رنگ است. واکنش تبدیل  به  گرماگیر بوده و بهمین علت گرمای مبادله شده  در سمت مواد اولیه درنظر گرفته شده است. فرض کنید مخلوطی از  و  در تعادل باهم در یک بالن با حجم ثابت در دمای  داشته باشیم. در صورت قرار دادن بالن در مخلوط آب جوش با دمای ، واکنش تعادلی به سمت گرماگیر یا همان تولید  خواهد رفت و در نتیجه شدت رنگ خرمایی بالن بیشتر خواهد شد. بالعکس در صورت قرار دادن بالن در مخلوط آب و یخ با دمای ، واکنش تعادلی به سمت گرمازا یا همان مصرف  خواهد رفت و در نتیجه شدت رنگ خرمایی بالن کمتر خواهد شد.

جهت جابجایی تعادل بخاطر تغییر دما می­تواند بآسانی با درنظر گرفتن بحث اثر تغییر دما بر روی مقدار ثابت تعادل که در بخش "تعادل در واکنش و ترمودینامیک (مقدماتی)" ارائه شد، درک شود. همانطور که در بحث یاد شده اشاره نمودیم، مقدار ثابت تعادل واکنش­های گرمازا با افزایش دما کاهش می­یابد، درحالیکه مقدار ثابت تعادل واکنش­های گرماگیر با افزایش دما افزایش می­یابد و کاهش دما اثری معکوس اثر افزایش دما دارد. بنابراین با افزایش دما برای واکنشهای گرمازا مقدار ثابت تعادل کمتر شده و بایستی غلظت محصولات کاهش و غلظت مواد اولیه افزایش یابد تا مجدداً رابطه ثابت تعادل برقرار شود یا بعبارتی با افزایش دما واکنش گرما در جهت برگشت که گرماگیر است، جابجا خواهد شد یا معادلاً افزایش دما واکنش را به سمت گرماگیر سوق خواهد داد. برای موارد دیگر نیز می­توان بطور مشابه بحث نمود و به همان نتیجه قبلی رسید.

در صنایع شیمیائی از افزایش دما برای افزایش هم سرعت و هم بازدهی واکنش­های تعادلی گرماگیر استفاده می­کنند. در مورد واکنش­­های تعادلی گرمازا گرچه کاهش دما منجر به افزایش بازدهی می­شود، اما معمولاً بعلت کاهش سرعت واکنش مطلوب نیست.

اثر فشار جزئی

باتوجه به اینکه برای گازها فشار جزئی گاز و غلظت گاز باهم رابطه مستقیم دارند ()، بنابراین اثر تغییر فشار جزئی معادل اثر تغییر غلظت در دمای ثابت خواهد بود و مشابهاً می­تواند بحث شود. پس با افزایش فشار جزئی یک گونه گازی شکل در تعادل، واکنش تعادلی در جهتی جابجا می­شود که آن گونه گازی شکل را مصرف کند و بالعکس. مثلاً برهمین اساس می­توان بحث نمود که چرا با افزایش فشار جزئی یک گاز بر روی آب، مقدار گاز حل شده در آب افزایش می­یابد (چگونه؟!).

اثر حجم یا فشار کل

باتوجه به اینکه در مورد مخلوط های گازی شکل، فشار کل با تعداد مول گازی شکل رابطه مستقیم دارد، بنابر اصل لوشاتلیه با کاهش حجم یا افزایش فشار کل واکنش تعادلی به سمتی جابه­جا می­شود که تعداد مول­های گازی شکل کل کمتری دارد و بالعکس با افزایش حجم یا کاهش فشار کل واکنش تعادلی به سمتی جابه­جا می­شود که تعداد مول­های گازی شکل کل بیشتری دارد. بعبارتی کاهش تعداد مول­های گازی شکل کل با افزایش فشار کل یا کاهش حجم و افزایش تعداد مول­های گازی شکل کل با کاهش فشار کل یا افزایش حجم مقابله می­کند.

بعنوان مثال واکنش تعادلی در ادامه آمده را درنظر بگیرید:

 

تولید  همراه با کاهش تعداد مول­های کل مواد گازی شکل است، درحالیکه تجزیه  همراه با افزایش تعداد مول­های کل مواد گازی شکل است (تغییر تعداد مول مواد گاز شکل  برای تولید هر مول  برابر 1- و برای تجزیه هر مول  برابر 1+ است). بنابراین افزایش فشار کل منجر به افزایش تولید  می­شود، درحالیکه کاهش فشار کل درصد  موجود در مخلوط گازی شکل را کاهش می­دهد. با استفاده از خارج قسمت واکنش می­توان این مطلب را نمایش داد. فرض کنید در سیستمی با حجم ، گازهای ،  و  را با فشارهای تعادلی به ترتیب برابر ،  و  داریم. باتوجه به تعادلی بودن فشارها داریم:

 

ناگهان حجم ظرف را به  می­رسانیم. تحت تأثیر این عمل ناگهان فشار کل و هریک از فشارهای جزئی دوبرابر می­شود. پس فشارهای ،  و  به ترتیب ،  و  خواهد بود و خواهیم داشت:

 

بنابراین  و واکنش در جهت رفت جابجا خواهد شد. این همان نتیجه­ای است که اصل لوشاتلیه از اول ادعا می­کند (کاهش حجم، واکنش را به سمت تولید  که همراه با کاهش تعداد مول­های گازی شکل کل است، خواهد برد!)

دقت داشته باشید که در بحث بالا فشار کل شامل مجموع فشارهای جزئی تنها مواد گازی شکل شرکت کننده در واکنش تعادلی است و مقدار فشارهای جزئی دیگر گونه­های گازی شکل، که در سیستم حضور دارند، اما در واکنش تحت بررسی شرکت نمی­کنند، در فشار کل یاد شده دخالت داده نمی­شود. بعنوان مثال افزودن یک گاز نجیب مثل نئون به سیستم تعادلی یاد شده قبلی گرچه منجر به افزایش فشار کل سیستم می­شود، اما از آنجائیکه مجموع فشارهای جزئی مواد گازی شکل شرکت کننده در واکنش تعادلی یا حجم در دسترس آنها تغییر نمی­کند، جابجایی تعادلی هم صورت نمی­گیرد و مقادیر ،  و  بدون تغییر می مانند.

نحوه جابجایی تعادل باتوجه به تغییر در غلظت، دما، حجم یا فشار جزئی را دیدیم. باید توجه داشته باشیم که اصل لوشاتلیه تنها جهت جابجایی تعادل را باتوجه به تغییر اعمال شده نتیجه می­دهد و چیزی در مورد چرایی آن یا مقدار جابجایی تعادل و غلظت­های تعادلی جدید نمی­گوید. برای یافتن غلظت­های تعادلی جدید بایستی از بحث­ها و روش­های اشاره شده قبلی (مثلاً در بخش "محاسبه غلظت­های تعادلی") استفاده کنیم. مثال در ادامه آمده را درنظر بگیرید.

مثال: مخلوطی از گازهای  و  در ظرفی به حجم  باهم در تعادلند. غلظت­های تعادلی اولیه  و  را به ترتیب  فرض نمائید. در دمای ثابت حجم ظرف را ناگهان به  افزایش می­دهیم. فرض کنید شدت رنگ خرمایی محلول گازی با غلظت گاز  رابطه مستقیم دارد.

الف) تعادل  براثر تغییر حجم یاد شده در چه جهتی جابجا خواهد شد؟

ب) غلظت­های تعادلی نهایی  و  را بر حسب  بیابید.

ج) درصد مولی  در تعادل اولیه و نهایی را بیابید و باهم مقایسه کنید.

د) شدت رنگ محلول گازی را در سه حالت تعادل اولیه، لحظه­ی بلافاصله بعد از افزایش حجم و تعادل ثانویه باهم مقایسه نمائید.

حل:

الف) بنابر اصل لوشاتلیه، افزایش حجم منجر به جابجایی تعادل در سمتی خواهد شد که منجر به افزایش تعداد مول­های گازی شکل کل می­شود. بنابراین  بیشتری به  تبدیل خواهد شد و تعداد مول  کاهش و تعداد مول  افزایش خواهد یافت.

ب) برای غلظت­های تعادلی اولیه داریم:

 

در لحظه­ی بلافاصله بعد از افزایش حجم که هنوز جابجایی صورت نگرفته است (تعداد مول مواد هنوز تغییر نکرده است). نصف شدن غلظت­ها بعلت دوبرابر شدن حجم را داریم:

 

فرض کنیم با پیشرفت تعادل باندازه  در جهت رفت (پس باتوجه به قسمت (الف) بایستی  باشد) واکنش مجدداً به تعادل برسد. پس برای غلظت­های تعادلی ثانویه خواهیم داشت:

 

غلظت­های تعادلی اولیه و ثانویه در رابطه ثابت تعادل صدق می­کنند. پس داریم:

 

براساس رابطه بالا،  را برحسب  بصورت زیر محاسبه می­کنیم:

 

 

دقت داشته باشید که برای معادله درجه دو حاصل دو جواب یکی مثبت و دیگری منفی داریم. ما جواب مثبت را به عنوان  درنظر گرفتیم (چرا؟!). باتوجه به مقدار  غلظت­های تعادلی ثانویه برای  و  بصورت زیر خواهند بود:

 

   

 

ج) درصد مولی  را به شکل زیر برحسب غلظت­ها می­توان نوشت:

 

 

بنابراین درصد مولی  در تعادل اولیه و نهایی با جایگذاری غلظت­های تعادلی اولیه و ثانویه در رابطه بالا به صورت زیر بدست می­آیند:

 

 

که مقدار  برحسب  قبلاً بیان شده است. برای مقایسه درصد مولی  در تعادل اولیه و ثانویه به صورت زیر عمل می­کنیم:

 

 

 

بنابراین درصد مولی  در تعادل ثانویه بیشتر از تعادل اولیه است، همانطوری که براساس اصل لوشاتلیه انتظار می­رفت.

د) غلظت  در تعادل اولیه بیشتر از غلظت  در لحظه­ی بلافاصله بعد از افزایش حجم است یا دقیقتر بگوئیم دو برابر آن است (چرا؟!). غلظت  در تعادل ثانویه نیز بیشتر از غلظت  در لحظه­ی بلافاصله بعد از افزایش حجم است (چرا؟!). بنابراین مقایسه بین  و  می ماند و بایستی آن را بدست آوریم. برای آن به صورت زیر عمل می­کنیم:

 

   

 

بنابراین بایستی  و  را که هر دو مثبت هستند، باهم مقایسه کنیم. برای مقایسه آنها می­توانیم بعنوان مثال به صورت زیر عمل کنیم:

   

 

 

بنابراین داریم:

باتوجه به مقایسه غلظت­ها و رابطه مستقیم شدت رنگ محلول با غلظت ، برای مقایسه شدت رنگ محلولها خواهیم داشت:

شدت رنگ محلول در لحظه بلافاصله بعد از افزایش حجم

 

شدت رنگ محلول نهایی

 

شدت رنگ محلول اولیه

*****

بایستی متذکر شویم که یکی از تغییرات قابل اعمال به سیستم­های تعادلی اضافه نمودن کاتالیزور است. اضافه نمودن کاتالیزور سرعت واکنش­های رفت و برگشت وسرعت رسیدن به تعادل را تحت تأثیر قرار می­دهد (زیاد می­کند)، اما اثری بر روی موقعیت تعادل یا مقدار غلظت­های تعادلی ندارد. بعبارتی اضافه نمودن کاتالیزور تعادل را جابجا نمی­کند و بهمین جهت در بحث­های قبلی اشاره­ای به کاتالیزور نشده بود.

 

 

 

||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||

**************************************************

سایت: www.youngchemist.com

مولف: محمد شاهی

نظرات، پیشنهادات و انتقادات: chemistry.shahi@gmail.com

**************************************************

||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||